Wat zijn hepatitis A en B?

Wat zijn hepatitis A en B?

Hepatitis A en B zijn twee ernstige vormen van leverontsteking, veroorzaakt door een virus, en vaak erg besmettelijk.

Door het eten of drinken van voedingsmiddelen en dranken die met menselijke stoelgang in aanraking zijn geweest, kan men hepatitis A oplopen. Dat is vooral het geval als men voedsel eet dat in contact is gekomen met een geïnfecteerd persoon die zijn of haar handen niet (goed) heeft gewassen na een bezoek aan het toilet. Of na het eten van zeevruchten of schaaldieren uit vervuild water en die onvoldoende waren gekookt. Of wanneer men voeding eet dat met besmet water werd gespoeld. Na het drinken van besmet water of van dranken met ijsblokken van besmet water. Of tot slot wanneer men baadt in of zich wast met besmet water.

Je kan een infectie met hepatitis B krijgen na contact met lichaamsvocht (zoals bloed, sperma, vaginaal vocht of speeksel) van een geïnfecteerd persoon. Hepatitis B is een soi (seksueel overdraagbare infectie) en de overdracht gebeurt bijna uitsluitend via onbeschermde seksuele contacten. Contact met lichaamsvocht is eveneens mogelijk tijdens een chirurgische ingreep, een manicure/pedicure, het plaatsen van een tatoeage of piercing of bij een acupunctuursessie (besmet materiaal of zorg door/voor een geïnfecteerd persoon).

De gevolgen van hepatitis A kunnen enkele weken tot meerdere maanden aanslepen (de ernst stijgt met de leeftijd), maar hepatitis A evolueert niet naar een chronische aandoening, in tegenstelling tot hepatitis B waar 10% van de geïnfecteerde volwassenen chronische drager van het virus blijft. Sommige patiënten krijgen later zelfs cirrose of leverkanker.

Wat zijn de symptomen?

Tussen het moment van de infectie en de eerste symptomen kunnen er twee tot zes weken verlopen. Bij hepatitis B kan dit zelfs zes maanden bedragen.

Vaak vertonen geïnfecteerde kinderen geen symptomen. Dit is eveneens het geval bij bepaalde volwassenen bij wie de symptomen zich beperken tot een grieperige toestand. Het is dus mogelijk om een infectie met hepatitis A en hepatitis B op te lopen en het virus door te geven aan andere personen zonder het zelf te weten.

De symptomen zijn: koorts, een verlies van gewicht en van eetlust, braakneigingen, buikproblemen, geelzucht (huid en oogwit kleuren geel), donkere urine en stoelgang met een lichte kleur.