Wat is hooikoorts?

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een allergische aandoening in de vorm van een overgevoelige reactie van het afweersysteem op bepaalde stoffen. Symptomen beginnen meestal na blootstelling aan een doorgaans onschadelijke stof of prikkel (allergeen). Deze allergenen activeren het immuunsysteem, dat de stof ten onrechte als iets schadelijks identificeert. Als reactie daarop produceert het antistoffen om het lichaam te verdedigen. Deze reactie veroorzaakt die allergische rhinitis.

Rhinitis verwijst naar irritatie of ontsteking van het neusslijmvlies. Je kan het herkennen door een verstopte of lopende neus, niezen, rode en waterige ogen. De meest voorkomende vorm van allergische rhinitis is hooikoorts (of pollenallergie). Hierbij wordt rhinitis veroorzaakt door een allergie voor pollen (stuifmeelkorrels van grassen, bomen en planten). Dieren, granen en andere organische stoffen, kunnen eveneens aanleiding geven tot allergische rhinitis.

Veel voorkomende allergenen zijn:

- Stuifmeel;

- Schimmel of sporen van schimmels;

- Haren van huisdieren of huidschilfers;

- Huisstofmijt;

- Sigarettenrook;

- Parfum.

Wat zijn de symptomen?

Symptomen van hooikoorts lijken nogal op de symptomen van een verkoudheid. Toch zijn er een aantal verschillen:

- Hooikoorts begint onmiddellijk na blootstelling aan een allergeen. Verkoudheden beginnen 1 tot 3 dagen na blootstelling aan een virus.

- Hooikoorts duurt meestal enkele weken (of tot zolang je blootgesteld wordt aan de allergenen). Een verkoudheid duurt doorgaans 3 tot 7 dagen.

- Hooikoorts gaat gepaard met een loopneus met een dunne, waterige afscheiding. Een verkoudheid eerder met een loopneus met een dikkere afscheiding (die geel van kleur kan zijn).

- Hooikoorts veroorzaakt geen koorts. Bij een verkoudheid treedt meestal lichte koorts op.

Als de symptomen langer dan een paar dagen aanhouden, dan kan dit een aantal bijkomende klachten geven zoals verstopte oren, keelpijn, verminderde reukzin, hoofdpijn, donkere kringen of wallen onder de ogen, vermoeidheid en prikkelbaarheid.

Hooikoortssymptomen kunnen variëren, afhankelijk van de tijd van het jaar, waar je woont en van welke stoffen je allergisch voor bent. Seizoensgebonden allergische rhinitis komt het meest voor tussen de winter en het voorjaar vanwege de bestuiving van de planten. De symptomen kunnen heviger worden bij langdurige blootstelling aan de buitenlucht en kunnen afnemen tijdens vochtige en regenachtige dagen.

Allergische rhinitis is te herkennen aan volgende symptomen:

- Loopneus;

- Verstopte neus;

- Waterige, rode of jeukende ogen;

- Niezen;

- Hoesten;

- Jeuk in de oren, ogen en mond- en keelholte;

Als je deze symptomen langer dan een paar dagen hebt, dan geeft dit wellicht een aantal bijkomende klachten zoals verstopte oren, keelpijn, verminderde reukzin, hoofdpijn, donkere kringen of wallen onder de ogen, vermoeidheid en prikkelbaarheid.